请登录

登录后更精彩...
樓主: 積加

如果,一切來到了該終結的時候

中级会员

做人雖然就像感到絕望,但又唔能太頹喪的。

以下雖然那樣,但係又像歷久彌新,因此係要振奮下自己既心情。真係事實係改變唔到的了,但就係那樣。

https://www.youtube.com/watch?v=Ig23Wfdmcg0
Dalida - Soleil Soleil

就係遲死d,又可能,咦,Dalida既歌聽得下……,探索到新的,就像有新生趣、未絕望既人生係要有咁既燃起……。

中级会员

今天好像好了一點
但依然有D麻痹嘅感覺

中级会员

我亦大吉利事,前排那部份無端端痛,不過目前應該冇痛了,不過印象中,得痛,冇麻痹。
或者唔好拖,去睇下中醫先。

中级会员

諗唔到,我因為那樣,睇睇,又像解答到少少,為什麼老了糖尿會升高。
原黎糖尿係一個新陳代謝既病,而人老左就要面對消化酶的缺乏,唉,有時那樣的情況,已經告知係缺乏了。睇上黎,真的唔到人唔感到頹喪。若我真的可以解釋到點解,但好難改變的,總係哀傷的。

中级会员

不過,我都係認為,或者可以少少和盡量的。

由此可知,有限既我,對於那些無限既,到底怎樣黎的。

個Jack+
有唔妥、時間耐左都唔見好,就好去睇睇醫生,有時唔係個個都係神醫,但係或者給您一些機緣。
人既生命長短,或者都係靠機緣。有冇機會和緣份醫好自己既病。

中级会员

newnew 發表於 2019-9-11 01:51
不過,我都係認為,或者可以少少和盡量的。

唔敢去,諱疾忌醫

中级会员

去睇咗醫生先啦
可能開啲藥你食就唔痛

不過而家啲醫生唔知信唔信得過
小病都還好
奇難雜症,有啲醫生靠斷估

前幾年,我出拱北買了kawaii胸圍
質量差,著到我背脊過敏
好痕生粒粒,唔痛
嚇到pk

我當時俾第一份文職炒撚咗失業,大9把時間
咪去衛生局睇醫生,
我指明要女醫生,冇女醫生,我唔睇
好彩又有女醫生喎
痴線,要除衫,男醫生,唔俾睇

我好緊張問醫生 ,咩嚟架,生曬一粒粒
幾個月啦
個女醫生吞吞吐吐咁,唔肯定冇自信咁答我
個醫生後生女嚟既,話我生蛇
我心唸,唔撚係啩
然後開生蛇藥膏我搽

搽藥膏都唔好返,我好驚
後來
冇再著件胸圍之後,就自動好返了

中级会员

可能啲粒粒圍住個圈
似係生蛇

中级会员

係,我明白,問題係,疾病有分唔同程度,有些醫返都浪費醫藥費,在冇人道主義既立場,而又冇安樂死既國家,您唔理會自己亦冇人會過問。世態一直都係咁炎涼,除左無情,仲有絕情。
人生來就有求生意志,所以會畏懼失去生命、害怕損傷等等。
仲有
就係因為冇錢,所以好多時候係拖死了。
就係因為冇錢,所以知可以點樣拖延,但係冇成本維持下去。
就係因為冇錢,所以只能死,冇本事醫。
就係因為冇錢一樣死,所以唔想俾謀財害命。
就係因為冇錢,所以好多時候係因工作等等而喪命。
就係因為冇錢,所以根本咩都有限。
就係因為冇錢,所以有咩根本冇人理會、亦冇人照顧……。

中级会员

不過好多時候有錢都一樣挽救唔到的。甚至有錢等等的更加戀棧,所以不惜一切都要怎樣。
都話我覺得太上感應篇、福壽論、甚至聖經……,都有認為假如係福人或窮人,比較唔會咁容易奪取呢類人既性命。

有些時間過去了,會自然轉好;有些則不然,早發現早醫成本低成功高;有些則因為發現得遲,所以錯失了黃金機會,所以病情嚴重,早的話有機會好轉的;有些則係真的拖延等死;有些則無藥可治好,但不會危及性命,所以保持到就可以了。其他的,我未知。

首先,確診好重要。因為太多奇難雜症,要100%確診到唔係咁容易的,這裡會拖延了好多時間。又要排期,又再拖,萬一遇到庸醫,冇醫到不單止,又要您吃藥等時間過,睇下點,又再拖……。

您需要登錄后才可以回帖 登錄 | 立即注册